Detail uit Amandelbloesem 1890, Vincent van Gogh

Kijk, Ik maak iets nieuws: merken jullie het niet?

De inleiding van de Geestelijke oefeningen van de Fraterniteit van Gemeenschap en Bevrijding, gehouden te Rimini van 27 t/m 29 april 2018, en in Nederland van 1 tot 3 juni 2018 te Nieuwkuijk
Julián Carrón

“Kijk, Ik maak iets nieuws: merken jullie het niet?” Het vermogen de dingen op te merken behoort tot de natuur van de mens, is deel van zijn grootsheid die in geen ander schepsel zijn weerga kent. Helaas heeft de vanzelfsprekendheid of de oppervlakkigheid in ons dikwijls de overhand. Wie heeft, kijkend naar de gezichten op Caravaggio’s schilderijen, terwijl hij luisterde naar het Fac ut ardeat cor meum uit het Stabat Mater van Dvořák, niet heel zijn verlangen gevoeld om evenzeer aangegrepen te worden als die gezichten, zó overweldigd door een kennis van Christus die doordrong tot in hun hart? Maar – zo denken we – hoe kunnen wij, zo broos als we zijn, Hem echt leren kennen? Juist daarom geeft Jezus ons een grote troost: “Jullie hebben de Geest nodig. De Geest zal jullie brengen naar de hele waarheid”. Laten we de Geest dus vragen dat Hij ons brengt tot een kennis van Christus die in de werkelijkheid, in de geschiedenis aanwezig is, dat Hij ons hart mag laten branden...