'Aanbidding der Wijzen', Elia and Giovanni Gagini, 1457. Via degli Orefici, Genua

Kerstmis 2018 Poster

Het Reliëf 'Aanbidding der Wijzen' van Elia and Giovanni Gagini is de artistieke afbeelding bij de woorden van Paus Franciscus en Luigi Giussani op de poster voor Kerstmis 2018

Wat leeft is iets aanwezigs!

De vreugde van het evangelie vervult het hart en het hele leven van hen die Jezus ontmoeten. Zij die zich laten redden door Hem, worden bevrijd van de zonde, de treurigheid, de innerlijke leegte, het isolement.
Ik zal niet moe worden de woorden van Benedictus XVI te herhalen die ons naar het middelpunt van het evangelie voeren: 'Aan het begin van het christen-zijn staat niet een ethische beslissing of een hoogstaand idee, maar de ontmoeting met een gebeurtenis, met een Persoon, die ons leven een nieuwe horizon en daarmee de beslissende richting geeft'.

Paus Fransciscus

Probeer eens te denken aan dat meisje dat gewoon thuis was en de boodschap kreeg: Onze Lieve Vrouw. Iets wat uiteindelijk onherleidbaar was tot de voorgaande gebeurtenissen waarvan haar heden gemaakt was.
Denk je eens in wat de herders gevoeld hebben bij de boodschap van de Engel, of de wijzen bij de verkondiging van datgene waarvan de ster een teken was: een radicale nieuwheid, een nieuwheid in absolute zin, ze kon er niet zijn en ze is hier, ze kon er niet zijn omdat we het nooit gedacht hadden, we het niet konden bedenken, en ze is hier.
Het christendom is de gebeurtenis van deze boodschap, niet allereerst in hoe ik haar voel, maar in hoe ze zich aan mij voordoet: iets wat buiten ons is en zich voorstelt aan onze bodem; maar het is buiten ons. Het christendom is een aanwezigheid binnen jouw bestaan, een aanwezigheid die een onvoorstelbare, onvoorstelbare verandering verzekert.

Luigi Giussani