Theo Boer tijdens zijn deelname aan "Het leven: een mysterie",  Rimini Meeting 2020

Het realisme van het mysterie

Bio-ethicus Theo Boer sprak op de Meeting in Rimini. Hij werd vooral getroffen door het realisme van de persoon die geen dogmatische standpunten inneemt -‘dit mag je doen’ of ‘dat mag je niet doen’ - maar eerder blijk geeft van praktische wijsheid.
Alessandra Stoppa

(uit het oktober-nummer van traces)

Het was Theo Boer's eerste ervaring met de Meeting. Zoals bij vele anderen gebeurde het in een langeafstandsverbinding, vanuit Nederland. Als hoogleraar bio-ethiek was hij tien jaar lid van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie in het eerste land dat het legaliseerde. Hij bracht zijn scherpe, van franje ontdane reflecties, gestaafd met cijfers, feiten en grafieken naar de Meeting, en vertelde dat hij euthanasie heeft zien veranderen van een pas in laatste instantie aangewend middel naar de standaardwijze om te sterven. Hij vertelde dat hij na verloop van tijd begon te denken dat euthanasie "niet met lichamelijke pijn te maken heeft, maar met iets anders: met wanhoop, met verlies aan zin, met een klimaat waar de dood heerst, waar het aanbod de vraag genereert". Boer doceert aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Hij leidde de Commissie Bio-ethiek en Biotechnologie van de Conferentie van Europese Kerken en is lid van van de Nederlandse Gezondheidsraad, waar hij een van de meer conservatieve stemmen vertolkt. Hij werd getroffen door de Meeting omdat zij uiting geeft aan het geloof "dat niet los staat van de cultuur waarin we leven", een geloof "gestoeld op gegronde redenen, dat het mogelijk maakt om het contact met de wereld niet te verliezen". Ondanks zijn deelname aan een heel andere editie van de Meeting zoals die van dit jaar zag hij dit - zonder in Rimini te zijn geweest - op de meest betekenisvolle manier in de persoon van de New Yorkse neonatologe Elvira Parravicini, evenals hij en professor Antonio Pesenti aanwezig als sprekers bij het evenement "Het Leven: een Mysterie” (je kunt het evenement terugzien op Life: a Mystery), georganiseerd met als doel dieper te kijken naar een benadering die alle drie de gasten gemeen hebben, zij het in verschillende disciplines: die van ervaring, kijken naar een behoefte en het verifiëren van de geldigheid van het eigen antwoord op die behoefte. De Meeting wordt altijd voortbewogen door de hoop die is gebaseerd op het getuigenis van mensen die met het leven en problemen worden geconfronteerd en nieuwe perspectieven openen, en het getuigenis van hen die proberen een andere wereld op te bouwen. Het is interessant als mensen die elkaar niet kennen in elkaar een metgezel op dezelfde weg vinden. Boer was onder de indruk van de ‘liefde en mededogen’ die de twee andere gasten tentoonspreidden, met name wat tot uiting kwam in het verhaal van Parravicini, die zorgt voor terminale kinderen en die een methode van ‘comfortzorg’ bedacht. Hij werd vooral getroffen door het realisme van een persoon die geen dogmatische standpunten - ‘dit mag je doen’ of ‘dat mag je niet doen’ - inneemt maar eerder blijk geeft van praktische wijsheid. Hij voegde eraan toe: "Dit wordt niet alleen gezien in de manier waarop ze geneeskunde beoefent, maar ook in haar bewustzijn en reflecties." Voor Boer is dit cruciaal in een moment waarop christenen "worden opgeroepen tot een culturele uitdaging" waarin je geen 'religieuze' argumenten kunt bieden waar niemand naar luistert, maar alleen goede redenen, geldige redenen, voor de menselijke persoon als zodanig." Hij spreekt hierover zonder nadruk maar met de kracht van iemand die het persoonlijk beleeft, wiens beroep hem persoonlijk in contact brengt met zeer delicate onderwerpen zoals het levenseinde.

Na tien jaar was hij erg blij zijn ambtstermijn af te sluiten in de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie, die de legitimiteit van verzoeken om euthanasie beoordeelt op grond van de wet van 2002. Het eerste jaar waren er 1.883 aanvragen, de meesten kankerpatiënten, maar in 2019 was het aantal gegroeid tot 6.369, de meesten met andere diagnoses. "Er verschenen verschillende pathologieën die de basis vormden voor verzoeken, waaronder psychisch lijden, handicap, autisme en zelfs mensen met extreme tinnitus (oorsuizen)." De meest hartverscheurende gevallen zijn de verzoeken namens kinderen. Een van de argumenten voor euthanasie is altijd de preventie van zelfmoord geweest, maar het aantal zelfmoorden in Nederland "is in tien jaar tijd met 35 procent gestegen, terwijl het aantal gevallen van euthanasie met 150 procent is toegenomen". De druk op artsen is toegenomen, evenals het percentage artsen dat weigert euthanasie uit te voeren (van 11 naar 19 procent). Volgens het onderzoek van Boer wordt in sommige districten van Nederland 12 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door euthanasie. Nu wordt een nieuw wetsvoorstel besproken om de mogelijkheid open te stellen voor iedereen ouder dan 75 jaar, ongeacht de ziekte in kwestie. De Meeting bood een kijk op de vraag of er een echt alternatief is ergens tussen overreacties van medische interventie en het aan je lot overlaten, twee tegengestelde standpunten die dezelfde houding uitdrukken: het leven ligt in onze handen. "Dit is een zeer relevante analyse", zei Boer, "omdat artsen ofwel patiënten blijven behandelen totdat er geen leven meer is, ofwel helemaal stoppen met behandelen." Dr. Parravicini, die ouders begeleidt bij de zorg voor kinderen tijdens een leven van momenten, of het nu minuten, uren of dagen zijn, zei: “Als ik mijn patiënten zie, zie ik niet zomaar een klein kind van een half pond, of zes pond, of wat het ook mag zijn; Ik zie twee armen die het kind tegenover mij vasthouden, twee liefdevolle armen die het tot leven riepen, die het in staat stellen te leven en die het naar zijn bestemming leiden. Wat ik als arts kan doen, is respect hebben voor het feit dat hun leven een geschenk is. En als het leven wordt gegeven, volg ik het." Deze positie is 'avontuurlijk en dramatisch: je weet waar je begint, maar je weet niet waarnaartoe het je brengt. Ik bied mijn medische kennis aan, maar het kind wordt mijn gids.'"Ik ben het er helemaal mee eens", zei Boer tegen Traces. “We zijn van iets anders afhankelijk: van anderen en van God. Maar in een geseculariseerde wereld lokt de simpele bevestiging dat het leven gegeven wordt deze reactie uit: “Dat is oké voor jou, maar niet voor mij.” De uitdaging is antropologisch en is gebaseerd op het feit dat de vraag van de mens naar autonomie, naar absolute controle, de aard van de mens beperkt." Hij vergeleek Noord-Europa met het zuiden: in de laatste spreekt men “in het meervoud”, dat wil zeggen, het menselijk leven “wordt opgevat als iets dat we delen; mensen maken deel uit van een geheel en de benadering is communautair. Jullie' 'wij' fascineert mij veel meer dan ons 'ik'. Leidt de cultuur tot bepaalde wetten, of voeden de wetten een bepaalde mentaliteit? De "vicieuze cirkel" is onvermijdelijk. "Wat ik gevaarlijk vind, is het idee dat de dood de oplossing is voor alle levensproblemen." Dit is hoe het wordt gepresenteerd; het is een standpunt dat "cynisch, wanhopig en tragisch naïef is. Geloven in een leven na de dood is heel wat anders dan een opvatting van de dood die helemaal niet reëel of empirisch is. Je kunt niet romantisch zijn. De dood is het einde van het leven, en we hebben er maar één." Volgens Boer is het "antwoord" op de huidige mentaliteit "zeer goed geïnformeerd zijn, ideeën vergelijken, dialogen voeren, geldige redenen hebben, maar bovenal het leven verwelkomen, de waarde ervan en de buitengewone aard van het leven erkennen". Debat blijft belangrijk omdat "het zeer ernstig is om de dood te institutionaliseren, om een ​​samenleving te hebben waar doden een medische procedure is, waar de samenleving het leven zou moeten beschermen." Maar het leven kan moeilijk worden, zelfs heel moeilijk, en daarom moet "al het mogelijke worden gedaan om het lijden van de ander te verlichten. Het is nodig al het mogelijke te doen. En het is vooral nodig om te luisteren, dichtbij te zijn, aanwezig te zijn." „Ik heb genoten van de bijeenkomst”, besloot hij, „omdat christenen deze uitdagingen het hoofd moeten bieden. Ik denk dat het thema dat dit jaar van Heschel is gekozen fundamenteel en erg krachtig is. Verwondering is het begin van geloof. Het is het begin van alles." Het wordt ook een methode, zoals in het geval van de kleine Samuel, wiens verhaal de gebeurtenis in Rimini afsloot. Het kind, geboren met trisomie 18, was cardiopathisch en had een onverwacht probleem met zijn slokdarm waardoor het onmogelijk was hem te voeden. Terwijl de doktoren bespraken of ze moesten opereren en hoe ze verder moesten gaan, zei een verpleegster: 'Voorlopig leven we. Laten we ons met het nu bezighouden en hem een ​​bad geven.' Ze haalde een badje en zijn moeder, vader en broers en zussen speelden met hem. Dr. Parravicini vertelde: “Het was een heel mooie ervaring. Toen Samuël in zijn moeders armen lag, schoon en fris ruikend, veranderde hij plotseling van kleur. Ik zei tegen haar: 'Zijn moment is gekomen. Houd hem dicht tegen je aan, praat met hem.' Binnen een paar minuten stopte zijn hart. Terwijl we allemaal wanhopig probeerden te begrijpen wat we moesten doen, gaf hij zichzelf over aan die liefdevolle armen."