Jean-François Millet, Winteravond, 1867. © 2020 Museum of Fine Arts, Boston / Scala, Florence.

Kerstmis 2020, de videoposter

De woorden van Don Giussani worden dit jaar begeleid door Jean-François Millet's "Winteravond".

Hij is hier en nu aanwezig: hier en nu! Emmanuel. Alles vloeit daaruit voort; alles vloeit daaruit voort, want het verandert alles. Zijn aanwezigheid impliceert een lichaam, impliceert materie, ons vlees.
Christus’ aanwezigheid, in de normaliteit van het leven, impliceert steeds meer het kloppen van ons hart: de ontroering over Zijn aanwezigheid wordt ontroering in het dagelijks leven. Niets is meer nutteloos, niets blijft nog vreemd, je krijgt genegenheid voor alles, echt voor alles, met de magnifieke gevolgen van respect voor wat je doet, nauwkeurigheid in wat je doet, trouw aan je concrete werk, volharding in het nastreven van het doel ervan; je wordt onvermoeibaarder. Het is werkelijk alsof een andere wereld zich aftekent, een andere wereld in deze wereld.

Luigi Giussani