Als de werkelijkheid toeslaat

Het geleden verdriet en de lessen die we hebben geleerd in het afgelopen jaar mogen niet verspild worden alsof ze tevergeefs waren geweest. Waar zijn we naar op zoek? Deze uitdagende vraag staat centraal in de online-editie van de New York Encounter 2021.

In 2020 heeft de realiteit ons hard geraakt. Ten eerste heeft de epidemie onze dagelijkse routines opzij gezet, onze gezondheid en economische veiligheid in gevaar gebracht en levens en middelen van bestaan ​​van ons weggenomen. Het vulde onze dagen met onzekerheid en ongemak, waardoor we ons vaak hulpeloos en bang voelden. Vervolgens schokte de moord op George Floyd ons land en veroorzaakte het wijdverbreide sociale onrust, een wanhopige schreeuw om gerechtigheid. Ten slotte hebben de verkiezingen het land ondergedompeld in zo'n bitterheid, verdeeldheid, mede aangewakkerd door de media, dat we ons ernstig zorgen maken over de toekomst van onze democratie.

De werkelijkheid is echter onverbiddelijk. Het heeft het beste in ons opgewekt: een urgentie om te reageren, bewondering voor de zorgverleners, solidariteit met mensen in nood en voor de slachtoffers van onrecht. Maar na zoveel maanden slaat vermoeidheid toe en verflauwt het gevoel van rebellie. Uiteindelijk hebben de gebeurtenissen van de afgelopen maanden onze radicale nood blootgelegd en onze illusie van controle ontkracht. Een diepere, meer waarachtige kern van onze menselijkheid komt naar voren: verwachting. Verwachting van een vaccin, van het einde van racisme, van politieke verandering of ... van iets anders, radicaler. Het is deze verwachting die ons naar de toekomst doet uitzien en het verlangen opwekt om door te gaan op de weg.

We willen vooruit. Maar we willen niet dat onze ervaring met deze gebeurtenissen wordt vertroebeld door ideologische interpretaties. We willen het verdriet dat we hebben geleden en de lessen die we hebben geleerd niet verspillen alsof ze tevergeefs waren geweest.Wat er in 2020 is gebeurd, heeft ons inderdaad veranderd en verandert ons nog steeds. Wat is de aard van deze verandering? Waar zijn we naar op zoek? Zal het leven nog ooit hetzelfde zijn? Kan deze verandering een mijlpaal zijn op de weg van het leven?

Bezoek ons ​​online via de New York Encounter-website van 12-14 februari voor een weekend vol levendige discussies, tentoonstellingen en live-performances om deze vragen te onderzoeken en ons verlangen te ondersteunen om hier en nu het volle leven aan te gaan.