Paus Franciscus (foto: Catholic Press Photo)

Paus Franciscus: "geen gewenning aan oorlog"

Paus Franciscus opnieuw over de oorlog in Oekraïne: "We moeten de woede van vandaag omzetten in een verplichting voor morgen, want op de een of andere manier zullen we allemaal schuldig zijn als we na wat er gebeurt is blijven zoals we eerder waren."

Dierbare broeders en zusters,

Meer dan een maand is voorbijgegaan sinds het begin van de invasie in Oekraïne, van het begin van deze wrede en zinloze oorlog, die, zoals elke oorlog, een nederlaag betekent voor iedereen, voor ieder van ons. Wij moeten oorlog verwerpen, een oord van dood waar vaders en moeders hun kinderen begraven, waar mannen hun broeders en zusters doden zonder hen zelfs maar gezien te hebben, waar de machtigen beslissen en de armen sterven.

Oorlog verwoest niet alleen het heden, maar ook de toekomst van een samenleving. Ik las dat sinds het begin van de agressie in Oekraïne één op de twee kinderen uit hun land is verdreven. Dit betekent het vernietigen van de toekomst, het veroorzaken van dramatische trauma's bij de kleinsten en onschuldigsten onder ons. Dit is de beestachtigheid van oorlog - een barbaarse en heiligschennende daad!

Oorlog zou niet iets moeten zijn dat onvermijdelijk is. We moeten niet gewend raken aan oorlog. In plaats daarvan moeten we de woede van vandaag omzetten in een verplichting voor morgen, want als we na wat er gebeurt is blijven zoals we eerder waren, we allemaal op de een of andere manier schuldig zullen zijn. Moge de mensheid, op straffe van het gevaar van zelfvernietiging, begrijpen dat het moment is aangebroken om oorlog af te schaffen, om oorlog uit de menselijke geschiedenis te wissen voordat oorlog de menselijke geschiedenis uitwist.

Ik smeek elke politieke leider hierover na te denken, zich hiervoor in te zetten! En, kijkend naar het gehavende Oekraïne, te begrijpen hoe elke dag van oorlog de situatie voor iedereen verslechtert. Daarom hernieuw ik mijn oproep: Genoeg. Stop ermee. Leg de wapens het zwijgen op. Ga serieus op weg naar vrede. Laten we onvermoeibaar blijven bidden tot de Koningin van de Vrede, aan wie we de mensheid hebben toegewijd, in het bijzonder Rusland en Oekraïne, met zo'n grote en intense deelname waarvoor ik u allen dank. Laat ons samen bidden. Wees gegroet Maria....
(...)

zie verder Angelus 27 maart op vatican.va (engels)