Kardinaal Matteo Zuppi

Een passie voor de persoon

Een interview met de aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie kardinaal Matteo Zuppi over de titel van Rimini Meeting 2022: "Een passie voor de persoon".

Tijdens de Rimini Meeting 2022 sprak Bernard Scholz met kardinaal Matteo Zuppi over "Een passie voor de persoon". Voorafgaand aan het interview werd een fragment getoond uit een gesprek opgenomen tijdens de Meeting 1995 waarin don Giussani pleit voor 'een passie voor de persoon', inspiratie voor het thema en de tevens de titel van de Rimini Meeting 2022. Kardinaal Zuppi sprak over zijn eerste herinneringen aan don Giussani, zijn passie voor iedere mens, over het gebrek daaraan in de moderne samenleving, waarin de mens dreigt te worden geïsoleerd in een digitaal universum.
"Als we geen passie voor de mens hebben wint het algoritme; het leidt en manipuleert ons, het maakt ons een object. Degene waarvan ik weet dat Hij het meest van ons houdt is onze Heer. Dit kunnen we niet ontkennen. De mens kan zichzelf hervinden, de passie voor de mens is iets wat we kunnen vinden door Christus te ontmoeten. Soms denken we dat wij de beslissingen nemen maar Hij is in feite degene die beslist en wij moeten vechten voor onze passie voor de mens.....we moeten het gebruiken voor de behoeften die wij allen hebben....als we dorst hebben dan is er een bron die gevonden kan worden ...ja er is een soort 'sprirituele woestijn' die veel lijden veroorzaakt maar de oplossing is deze passie, dus i.p.v. weg te lopen en in deze woestijn te leven moeten op zoek naar dat water omdat er vele mensen naar op zoek zijn."