Benedictus XVI (foto: Catholic Press)

Benedictus XVI, nederige werker in de wijngaard van de Heer

In de ochtend van 31 december 2022, 09:34 uur, overleed emeritus-paus Benedictus XVI. Wij geven hier zijn inaugurele homilie en zijn laatste algemene audiëntie na zijn aftreden in 2013 weer.

"Met droefheid deel ik mee dat de emeritus paus, Benedictus XVI, vandaag om 9.34 uur is overleden in het klooster Mater Ecclesiae in het Vaticaan", aldus de directeur van het persbureau van de Heilige Stoel, Matteo Bruni, die tevens aankondigt dat vanaf de ochtend van maandag 2 januari het lichaam van Joseph Ratzinger in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan zal worden opgebaard voor de gelovigen om afscheid te kunnen nemen.

"In overeenstemming met de wens van de emeritus-paus zal zijn begrafenis plaatsvinden in het teken van eenvoud. De uitvaart zal plechtig maar sober zijn", aldus de woordvoerder van het Vaticaan. "Het uitdrukkelijke verzoek van de emeritus-paus is dat alles in het teken van de eenvoud staat, wat betreft de begrafenis, de riten en de gebaren bij deze tijd van rouw."

Inaugurele homilie van Benedictus XVI, Rome, 24 april 2005 (Engels)

Laatste Audiëntie van Benedictus XVI, Rome, 27 februari 2013 (Engels)