C.D. Friedrich, Paasmorgen, detail (ca. 1828-1835). Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid (© Museo Nacional Thyssen-Bornemisza/Scala, Florence).

Pasen 2023

De videoposter van Gemeenschap en Bevrijding 2023. Te zien is een doek van Caspar David Friedrich, "Paasmorgen" met begeleidende teksten van paus Franciscus en don Giussani.God biedt de lijdende mens geen redenering aan, die alles verklaart, maar geeft zijn antwoord in de vorm van een begeleidende aanwezigheid en een geschiedenis van het goede, die zich verbindt met elk lijdensverhaal om daarin een deur naar het licht open te zetten. In Christus wilde God zelf deze weg met ons gaan en ons zijn manier van zien schenken, om daarmee het licht te aanschouwen. Christus, die het lijden gedragen heeft, is de 'aanvoerder en voltooier van ons geloof' (Hebr. 12,2).
Paus Franciscus

Opnieuw beginnen is een woord dat heel dicht ligt bij het meest christelijke woord, bij het laatste christelijke woord: 'opstaan', 'opstanding'. Hoevaak hebben wij er niet aan herinnerd dat juist daarom Pasen het belangrijkste mysterie van het christelijk leven is! Door Hem die onder ons is, kan ieder van ons opnieuw beginnen, wordt elk van ons herboren, staat ieder van ons op. Voor elke dag en elk uur en elk moment van ons leven moet de opstanding, de hervatting, het opnieuw beginnen, de weg dicteren, de weg zijn.
Luigi Giussani