(foto: Roberto Masi/Fraternità CL)

Het gebed van de paus voor de bewegingen

Zoals elke maand vertrouwt Franciscus zijn gebedsintenties toe aan de hele Kerk via het wereldwijde gebedsnetwerk van de paus. De maand mei is gewijd aan kerkelijke bewegingen en groepen.

"Kerkelijke bewegingen zijn een geschenk, ze zijn een schat in de Kerk! Dat zijn jullie! Deze bewegingen vernieuwen de Kerk met hun vermogen tot dialoog ten dienste van haar evangeliserende missie." Dit zijn de woorden van paus Franciscus in de laatste video waarin hij zijn gebedsintenties voor elke maand aan de hele Kerk toelicht via het Wereldgebedsnetwerk van de paus, een pontificaal werk dat in het midden van de 19e eeuw is ontstaan en bestaat uit 22 miljoen katholieken in 89 landen van de wereld. In het hart en in de gebeden van Franciscus tijdens de maand mei zullen dus bewegingen en kerkelijke groepen zijn, die hij uitnodigt om "hun eigen charisma's in dienst te stellen van de noden van de wereld", en daarbij "elke verleiding te vermijden om zich in zichzelf op te sluiten". Dit is een video geproduceerd in samenwerking met de Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven, waarin de stem van Franciscus wordt begeleid door beelden van verschillende situaties in zeer verschillende contexten, zoals de Portugese scouts, de CL-gemeenschappen op de Filippijnen, Shalom-missionarissen in Madagaskar of New Horizons in Brazilië.

De intentie
Laten we bidden dat kerkelijke bewegingen en groepen dagelijks hun missie, een evangeliserende missie, mogen herontdekken en dat zij hun eigen charisma's ten dienste stellen van de noden in de wereld.
Paus Franciscus - mei 2023

De woorden van paus Franciscus
"Kerkelijke bewegingen zijn een geschenk, ze zijn een schat in de Kerk! Dat zijn jullie!
Deze bewegingen vernieuwen de Kerk met hun vermogen tot dialoog ten dienste van haar evangeliserende missie.
Elke dag herontdekken zij in hun charisma nieuwe manieren om de aantrekkelijkheid en de nieuwheid van het Evangelie te tonen.
Hoe doen zij dit? Omdat zij verschillende talen spreken, lijken zij verschillend, maar het is hun creativiteit die deze verschillen creëert. Maar altijd begrijpen ze zichzelf en maken ze zich verstaanbaar.
En werken ten dienste van de bisschoppen en parochies om elke verleiding te vermijden om zich in zichzelf op te sluiten, wat het gevaar kan zijn, toch?
Altijd in beweging zijn, inspelen op de impuls van de Heilige Geest op de uitdagingen, op de veranderingen in de wereld van vandaag.
Blijf in harmonie met de Kerk, want harmonie is een gave van de Heilige Geest.
Laten we bidden dat kerkelijke bewegingen en groepen dagelijks hun missie, een evangeliserende missie, mogen herontdekken en dat zij hun eigen charisma's ten dienste stellen van de noden van de wereld."