Sergio Rubini, acteur in "Monsieur Ibrahim en de bloemen van de Koran"

De Rimini Meeting: concerten en evenementen in editie 2023

De voorstellingen in de avonduren van de Meeting in Rimini dit jaar. Speciale gasten zoals Sergio Rubini, Alessandro Preziosi, Gabriele Lavia, Morgan en Monica Salmaso. Hommages aan Testori, Gaber, Jannacci, Battisti en Adriana Mascagni
Paola Ronconi

De avonden van de week in Rimini zullen een gelegenheid zijn om ons te verdiepen in het thema "Het menselijk bestaan is een onuitputtelijke vriendschap". Laten we beginnen met de theatervoorstellingen die worden aangeboden.

De voorstelling op zondag 20 augustus, de eerste dag van de Meeting, speelt zich af in een multi-etnisch Parijs en gaat over Monsieur Ibrahim en de bloemen van de Koran, een tekst van de beroemde Franse schrijver Eric-Emmanuel Schmitt die vorig jaar voor het eerst te gast was in Rimini. Het vertelt het verhaal van de diepe vriendschap die ontstaat tussen de Joodse tiener Momo, die een depressieve vader heeft, en Monsieur Ibrahim, de enige Arabier in de Joodse straat die eigenaar is van de enige kruidenierswinkel in de buurt. Hun verhaal ontrafelt zich tussen ingeblikt voedsel en flessen water, en leidt uiteindelijk naar een reis naar Turkije, naar Ibrahims huis.

Maandagavond 21 augustus presenteert het Galli Theater Maddalena - Van Giotto tot Bacon. Op de honderdste verjaardag van zijn geboorte mag je het theater van Giovanni Testori niet missen. Het is een reis van woorden en beelden: zijn verzen worden afgewisseld met het werk van Duccio, Masaccio, Cézanne, tot Grünewald en Bacon. Dit alles begeleid door korte originele cellosuites geschreven door Carlo Boccadoro en uitgevoerd door Lamberto Curtoni.

Dinsdag 22, Moby Dick - Een eeuwig verlangen naar verre dingen. Alessandro Preziosi en de jongeren van Ufo ("È Urgente Forzare l'Orizzonte", theater Saronno) proberen het stuk van Melville uit. Zestig jongeren tussen 15 en 19 jaar worstelen met robotica en poppen om de kwellingen van kapitein Achab tot leven te wekken in een voorstelling met beelden en acteurs. Geregisseerd door Emanuele Fant, in samenwerking met Made Officina Creativa.

Een ander groots evenement vindt plaats op donderdag 24 augustus: Gabriele Lavia, een icoon van het Italiaanse theater, zal de hoofdrol spelen in Fedor Dostojevski's De droom van een belachelijke man (en ook vertalen, bewerken en regisseren): "Ik heb ervoor gekozen om dit stuk op te voeren om krachtig te bevestigen hoe onverschilligheid, corruptie en degeneratie niet de voorwaarden van het leven in onze samenleving kunnen zijn," zegt de acteur. Het vertelt het verhaal van een man die, na het mislukken van zijn zelfmoordpoging, droomt van zijn eigen leven na de dood. Een diepe en gepassioneerde reflectie op de toestand van de mens.

Muziek, zowel Italiaans als internationaal, is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de Meeting. Een van de mooiste vrouwelijke stemmen van de Braziliaanse populaire muziekscene is die van Monica Salmaso, geliefd in haar land. Begeleid door multi-instrumentalist Teco Cardoso en pianist Nelson Ayres neemt ze ons mee door verschillende tijdperken en stijlen, van het rustiek-stedelijke universum van de samba tot de wals. Tom Jobin, Vinicius de Moraes, Heitor Villa-Lobos zijn slechts enkele van de componisten in het programma. Woensdag 23 augustus in het Galli Theater.

In het Auditorium van de Fiera op dinsdag 22 augustus is Zingen met Adriana meer dan alleen een concert. "Zingen is de Ander ontmoeten, elke ontmoeting met elke andere persoon die een teken is van die Ander," zei Adriana Mascagni. Het publiek zal kunnen meezingen met een selectie van mensen uit Adriana's "koor" en een line-up van instrumenten en stemmen.

Op donderdag 24 augustus, een eerbetoon aan Enzo Piccinini, chirurg en pedagoog, leraar van velen, wiens proces voor zaligverklaring in volle gang is. Maurizio Carugno, jazzmuzikant en vriend van de Modenese chirurg, is de componist van de originele stukken die hij zal uitvoeren tijdens het concert The Heart in Everything.

Een ander eerbetoon vindt plaats op maandag 21 augustus op de Fiera. Dit keer aan Giorgio Gaber, 20 jaar na zijn dood. Het wordt een reis door de liedjes en het proza van de singer-songwriter rond het thema van de zoektocht naar de heelheid van de persoon, getiteld Quello che perde i pezzi. Zestien van zijn liedjes worden afgewisseld met monologen.

Enzo Jannacci's liederen zullen ook worden uitgevoerd door zijn zoon Paolo op 22 augustus in de West Pools; hij zal de liederen vertolken die het publiek het meest dierbaar zijn, evenals zijn repertoire van originele jazznummers.

Er zullen ook liedjes van Lucio Battisti ten gehore worden gebracht op de 80e verjaardag van zijn geboorte. Woensdag 23 in de West Pools. Donderdag 24 augustus keert ook de derde editie van de Meeting Music Contest terug.

De West Pools zijn dan gastheer van The Strangers, een groep van 15 muzikanten die de Meeting zullen laten dansen met funk, rock, pop en disco. Dans komt ook aan bod tijdens de Meeting met het Caracalla Dance Theatre, dat workshops en stages aanbiedt met choreografen en dansers die de Libanese danstraditie combineren met de Martha Graham-school.

Op verschillende avonden van de Meeting zullen er ook "luistergidsen" beschikbaar zijn, waar Pier Paolo Bellini muziek uit de Spirto Gentil serie zal begeleiden samen met gasten die er persoonlijk zijn of online zijn verbonden.

Kijk voor dagen, plaatsen en tijden op het Meeting programma: meetingrimini.org
Voor betaalde voorstellingen zijn reserveringen al open: vivaticket.com vivaticket.com