Op weg naar de Meeting van 2024 (foto: Archivio Meeting)

Op weg naar de Meeting van 2024: "Als we niet voor de essentie gaan, waar gaan we dan wel voor?"

Het laatste persbericht van de 44e editie en de lancering van de titel van de volgende Meeting die van 20 tot 25 augustus 2024 in Rimini wordt gehouden.

"Dit jaar bevestigt de Meeting opnieuw de reden van haar oprichting: 'Ontmoeting voor Vriendschap onder de Volkeren', zoals haar volledige naam luidt. Het is nodig. Laat hoop en vriendschap ook door jullie stromen en zich door jullie stemmen verspreiden". Dit is hoe de president van de Republiek Sergio Mattarella, op bezoek bij de Rimini Fiera, de titel van de 44e editie van de Meeting 'Het menselijk bestaan is een onuitputtelijke vriendschap' belichtte.

"Het bezoek van president Mattarella, dat zojuist onder groot applaus vol dankbaarheid is geëindigd, de mooie boodschap van de Heilige Vader aan het begin van de Meeting en de waardevolle ontmoeting met de voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie, kardinaal Matteo Zuppi, zijn voor ons een grote eer en een sterke aanmoediging voor onze inzet voor de dialoog, voor het opbouwen van vriendschappen tussen mensen en tussen culturen, en voor het zoeken naar wegen naar vrede", aldus Bernhard Scholz, voorzitter van de Meeting. "We zijn dankbaar dat we in deze Meeting hebben kunnen dialogeren over de vele uitdagingen die ons te wachten staan in het perspectief van die 'onuitputtelijke vriendschap' die de Paus "een gedurfd thema" noemde, omdat het duidelijk tegen de trend ingaat, in een tijd die gekenmerkt wordt door individualisme en onverschilligheid, die eenzaamheid en vele vormen van verspilling voortbrengen".

De 44e editie van de Meeting kende een toestroom van bezoekers die zelfs de bezoekersaantallen van vóór de pandemie overtrof. De uitbreiding van de totale oppervlakte van 105 naar 120 duizend vierkante meter, de 100 bijeenkomsten met ongeveer 400 Italiaanse en internationale sprekers, de 15 tentoonstellingen en 17 shows, het Kinderdorp met honderden evenementen en het sportterrein bereikten meer dan 800.000 boekingen, opnieuw dankzij de bijdrage van de 3.000 vrijwilligers, waarvan meer dan de helft jonger was dan 30 jaar, en de medewerking van 140 partnerbedrijven en -instellingen.

Tijdens de Meeting kwamen cruciale thema's aan bod zoals de opvoeding van de jongere generaties, de interreligieuze dialoog, de ecologische transitie, digitalisering en kunstmatige intelligentie, duurzame economische ontwikkeling en de culturele fundamenten van de democratie. Er waren veel getuigenissen van mensen die plaatsen van hoop hebben gecreëerd in situaties van oorlog, armoede en sociale ontbering. "Het is inderdaad een belofte dat zoveel tentoonstellingen, conferenties en shows jonge mensen als hoofdrolspelers hadden", benadrukte voorzitter Scholz.

De 45e editie van de Ontmoeting voor Vriendschap tussen Volkeren wordt gehouden van 20 tot 25 augustus 2024 in de Fiera di Rimini met de titel, ontleend aan de roman 'The Passenger' van de onlangs overleden Amerikaanse romanschrijver Cormac McCarthy:

Als we niet voor de essentie gaan, waar gaan we dan wel voor?