Foto Unsplash/Jonathan Riley

‘Het openrijten van de slapende ziel’ (Gregorius de Grote)

De New York Encounter van 16 tot 18 februari legde de algehele malaise waar onze huidige tijd mee lijkt te zijn behept onder een vergrootglas. "Deze tekenen suggereren dat onze mensheid slaapt. Wat kan het wakker maken? Iets onverwachts is de enige hoop"Wat gebeurt er met onze menselijkheid?
Er is geen tekort aan redenen om over deze vraag na te denken: dagelijkse beelden van zinloos geweld; een epidemie van zelfmoord; het gevoel verstikt te worden door het opdringen van tegengestelde ideologieën en hun taal, te beginnen op school; de potentiële dreiging van generatieve AI; een gevoel van verlamming voor de toekomst; lijden en kwaad zonder betekenis of verlossing; algemene vermoeidheid, malaise, gevoelloosheid en gebrek aan verlangen.
Deze tekenen suggereren dat onze mensheid slaapt. Wat kan het wakker maken?


"Iets onverwachts is de enige hoop."
-Eugenio Montale, Voor de reis


Als iets ons wakker maakt, komen dingen weer tot leven. Als we aandachtig naar onze ervaringen kijken, onthullen diezelfde tekenen dat wat ons menselijk maakt onherleidbaar is. We voelen ons niet op ons gemak met onze apathie omdat we gemaakt zijn om te verlangen. We voelen ons eenzaam omdat we gemaakt zijn om in relatie te zijn. We voelen ons leeg als we "uitchecken" omdat we bedoeld zijn om "in te checken". We voelen ons teleurgesteld omdat geboren worden een belofte inhoudt. We zijn bang omdat we iets te verliezen hebben. We voelen ons verstikt omdat we zijn gemaakt om vrij te zijn en te bevestigen wat waar is. En we voelen ons verloren omdat we gemaakt zijn voor een doel.


"Kinderherinneringen ... tranen van geluk ... de bitterheid van het afscheid ... de tederheid van een moeder ... vriendschap ... plotselinge hoop ... een gelukkige gok ... melancholie ... onredelijke vreugde ... De machine kan dit alles misschien namaken! Maar het oppervlak van de hele aarde zou te klein zijn om deze machine te herbergen."
-Vasily Grossman, Leven en Lot