De vakantie van scholieren van de Luigi Giussani High School

GS Oeganda: met ogen wijd open voor schoonheid

Een verslag van de vakantie van de jongeren van de Luigi Giussani High School in Kampala aan het Bunyonyi meer in het zuiden van het land. Onverwachte gebeurtenissen, spelletjes, adembenemende landschappen... en een "een prinselijke bruiloftslunch"

Zondag 5 mei, 8 uur 's ochtends, Kampala. De parkeerplaats van de basisschool vlakbij de Acholi-wijk, waar de meeste van onze studenten wonen. Tot de avond ervoor hadden we telefoontjes ontvangen van de jongeren die het geld (ongeveer 12 euro per persoon) bij elkaar hadden weten te schrapen om zich op te geven voor de GS-vakantie. De rest van de donaties kwam van vrienden van de Regina Mundi school in Milaan, jongeren van GS uit Brianza in Italië en de vrouwen van Rose, die zich inzetten voor de kinderen "van onze Luigi Giussani High School stam". Zoals altijd geven ze alles van zichzelf om te dienen waar ze van houden en wat hun leven bestendigt.

Met Stefano hadden we afgesproken om naar een locatie in de buurt van de stad Kabale te reizen. We waren klaar om te vertrekken. Rose was al sinds 6 uur 's ochtends wakker "We hebben al vijf jaar geen GS-vakantie gehad," had ze ons verteld, "maar heb je gezien hoe ze ernaar uitkijken?" Op vrijdag waren we met 51 ingeschreven, op zaterdag met 67, en we hadden twee bussen met elk 35 zitplaatsen. Er was zelfs ruimte voor laatkomers. Maar er was maar één blik nodig om te beseffen dat we eigenlijk met veel meer waren: we waren met 78! De laatkomers schrikken alleen al bij de gedachte dat ze thuis kunnen blijven; maar met de hulp van Andrea's auto, opeengepakt als sardientjes, lukt het ons om te vertrekken.

Pater George, de secretaris van de nuncius, plaagt ons: "Goed dat alles klaar stond!" "Het onverwachte is de enige hoop," antwoordde ik een beetje overdonderd, maar met in mijn hart de woorden van Montale's gedicht Before the Trip. Het was een prachtige negen uur durende reis die ons van het chaotische hart van Kampala naar de groene heuvels van zuidwest Oeganda bracht, tussen liedjes, een verplichte stop bij de evenaar, een picknick langs de weg en momenten van stilte vol verwondering over de schoonheid van dit land en versterkt door Rose's enthousiasme, die ons bij elke bocht op iets moois wees om naar te kijken.

"Dank u," bleven de jongeren herhalen. Twee woorden die meestal aan het einde van een goede vakantie komen. Zij daarentegen ervoeren deze ontwapenende dankbaarheid al vanaf het begin, omdat ze de vakantie niet als vanzelfsprekend beschouwden. Het was een hele gebeurtenis. Toen ik naar hen keek moest ik denken aan de woorden die mgr. Giovanni Paccosi gebruikte in de inleiding van de Geestelijke Oefeningen van de Fraterniteit om de armen van geest te beschrijven, die "zich vastklampen aan de grote genade en er elke dag om smeken; ze volgen alsof het een gebed is, of liever, ze bidden door te volgen, omdat ze dat nodig hebben om te leven. En zo ervaren ze de hoop die opbloeit in schijnbaar onmogelijke situaties." Een paar maanden geleden, voordat ik in Kampala aankwam, had ik me nooit kunnen voorstellen wat deze jongeren in hun dagelijks leven meemaken.

De volwassenen die de GS-vakantie in Kabale leidden

Het thema van de drie dagen was de vraag van Pavese die Giussani citeert in het vierde hoofdstuk van Het religieuze zintuig: "Heeft iemand ons ooit iets beloofd? Waarom wachten we dan?" De volgende ochtend hadden we niet eens tijd om het in te leiden, want voordat de voorbereide inleiding zelfs maar kon worden voorgelezen, werden er meteen vragen en interventies losgemaakt, zoals altijd gebeurt bij ontmoetingen met hen. Rose gooide olie op het vuur en daagde hen uit om tot het diepst van hun verlangen te gaan, totdat ze de oneindige waarde die ze zijn herkennen, erkennen dat ze geliefd en gewild zijn en bij hun naam genoemd worden.

Met een herboren hart bereikten we Lake Bunyonyi, waar twee kleine boten lagen te wachten om ons naar het eilandje te brengen waar we de rest van de dag zouden doorbrengen. Voor velen was het de eerste keer op een boot. Met een mengeling van angst en opwinding maakten we de korte oversteek en werden we begroet door een adembenemend uitzicht: een prachtig veld, dat later "slagveld" zou worden, en een terras aan het meer waar we de mis vierden. We vroegen het restaurant aan de overkant van de straat om "een prinselijke bruiloftslunch", zoals een meisje het noemde, voor ons te bereiden. Ik had nog nooit iemand zo gul en snel zien eten, niet in het minst omdat de jongeren nooit kip en rundvlees samen eten, zelfs niet met Kerstmis. Daarna rechtstreeks naar het veld voor de spelletjesmiddag. Om 17.00 uur kwamen we weer samen op het terras, voor een vergadering. Moshe sprak en beschreef zijn verbazing over de twee dagen die ze samen hadden doorgebracht, en het feit dat zijn moeder hem had gevraagd om zijn telefoon thuis te laten en van die momenten te genieten: "Ik, die gewoonlijk niet gehoorzaam en me op zondag in het internetcafé verstop in plaats van naar de mis te gaan, ontdekte dat ik tijdens deze dagen vrij en geliefd was, door te volgen wat mijn moeder had voorgesteld en mijn ogen wijd te openen voor de schoonheid die voor me lag."

Pater George sprak in plaats daarvan over stilte, die nodig is om de werkelijkheid onder ogen te zien en in al haar diepte te bevatten: "Toen ik Kampala doorkruiste en afremde om over een van de vele kuilen in de weg te komen, zag ik een prachtig huis dat ik nog nooit had gezien en ik dacht: zie je, zelfs in de chaos kun je, als je er aandacht aan besteedt, een glimp opvangen van de schoonheid die de Heer ons geeft."

Winnie, 19 jaar, kwam toen tussenbeide. Bij een andere gelegenheid had ze haar ervaring met de School van de Gemeenschap vergeleken met haar relatie met haar vriend: "Iemand die je altijd mist." "Voor mij onderwijst de School van de Gemeenschap me in deze stilte die ik nodig heb om niet verstrikt te raken in mijn klachten en moeilijkheden; en die me in staat stelt om mijn ware zelf te realiseren, mijn hart dat ernaar verlangt om door Jezus omhelsd te worden en tegen wie Hij zei: 'Je bent van mij.'" Rose sprong op haar stoel en zei: "Wij zijn dit oneindige verlangen dat niet bevredigd wordt door het internetcafé, maar dat geluk, vervulling wil. Tegelijkertijd kan niets en niemand ons scheiden van God, omdat Hij in ons is en wij bij Hem horen, binnen een gezelschap, dit gezelschap."

Het begon al laat te worden (de zon gaat in Oeganda razendsnel onder om 19.15 uur), en na de boottocht terug, die nog opwindender was omdat angst plaats had gemaakt voor opwinding, kwamen we aan bij het jeugdcentrum dat ons voor de nacht onderdak bood, verzorgd door de missiezusters van Kabale. s Avonds besloten we, samen met Rose en Micheal (de directeur van onze school), om dat "Jij bent van mij" weer vrij spel te laten, en dus keken we, na het zingen van Vuestra Soy, samen naar een aflevering uit de serie The Chosen, waarin Jezus Maria Magdalena ontmoet en haar bevrijdt van demonen, wat eindigt met de glimlach van de vrouw en deze paar woorden: "Hij zei me dat ik van Hem ben."

In de bus

We keerden de volgende avond terug naar Kampala, na meer dan tien uur reizen, met harten die overstroomden van dankbaarheid en een hernieuwd bewustzijn, "Hij zei me dat ik van Hem ben," woorden die, net zoals ze het hart van Magdalena wonnen, resoneren en het hart van ieder van ons overweldigen.

Alberto en Fredy, Kampala, Oeganda