De 'macht' van de leek, dat wil zeggen van de christen

De Cobbenhagenavond van zaterdag 27 mei 2023: de presentatie van de Nederlandse vertaling van De 'macht' van de leek, dat wil zeggen van de christen, een interview dat Angelo Scola in 1987 hield met Luigi Giussani.

Giussani werd geboren op 15 oktober 1922 en was vanaf 1954 de bezieler van een lekenbeweging in de katholieke Kerk, die later bekend werd als Comunione e Liberazione (Gemeenschap en Bevrijding, CL). Op zijn honderdste geboortedag, afgelopen najaar, zei paus Franciscus over Giussani: ‘Ik spreek mijn persoonlijke dankbaarheid uit voor het feit dat het mij, als priester, als jonge priester, goed gedaan heeft enkele van don Giussani’s boeken te overwegen; en ook als universele Herder ben ik dankbaar, voor alles wat hij overal heeft weten te zaaien en uitstralen voor het welzijn van de Kerk’.

Bij gelegenheid van de in 1987 door paus Johannes Paulus II bijeengeroepen Lekensynode van 1987 hield Angelo Scola - later zou hij aartsbisschop van Milaan worden - voor het maandblad 30Giorni een lang interview met Giussani over de leek in de Kerk.
Vanwege zijn honderdste geboortejaar en in de aanloop naar de Synode ‘Naar een synodale Kerk’ komend najaar verschijnt deze tekst nu voor het eerst in het Nederlands, bij uitgeverij Betsaida, in een vertaling van studentenpastor Michiel Peeters.

Kerkjurist en ererector van de KU Leuven Rik Torfs komt de uitgave presenteren.

De toegang is gratis. Na afloop van Torfs’ voordracht is er gelegenheid om vragen te stellen en Giussani’s boek aan te schaffen. De avond wordt afgesloten met een borrel.


Over de Cobbenhagenavonden, zie cobbenhagenavonden.nl