Meeting 2021: De Exposities

De uitdaging van de secularisatie, tv-series, Tolkien, Pasolini, de vrouwen van Rose... Een kijkje in de tentoonstellingen op de Rimini Meeting van dit jaar, die via reservering met de Rimini Meeting App zowel online als in persoon bezocht kunnen worden.
Paola Ronconi

Meer dan 40 jaar tentoonstellingen en elk jaar is er minstens één die ons hart verovert; een zin, een beeld, of een opmerking van een gids wakkert een blijvende interesse aan. Ook dit jaar zullen de paviljoenen van de Rimini expo niet zo druk zijn. Maar we zullen nog steeds kunnen genieten van alles wat de Meeting te bieden heeft, zelfs al ben je mijlenver weg. Door te reserveren via de Rimini Meeting App kunnen de tentoonstellingen zowel ter plekke als online bezocht worden. Hierbij het overzicht van de tentoonstellingen die ons zullen helpen het thema van dit jaar, "De moed om ik te zeggen", op verschillende manieren te verkennen:

De geseculariseerde tijd waarin we leven, gekenmerkt door een alom heersend gevoel van onzekerheid, biedt zich aan als een kans om de ware aard van de persoon te herontdekken: de dorst naar waarheid, gerechtigheid, goedheid en schoonheid. Het is juist op zulke momenten dat de irreduceerbaarheid van de mens tot uiting komt. Onder de titel Leven zonder angst in het tijdperk van onzekerheid zal deze tentoonstelling ons meevoeren door de huidige realiteit aan de hand van songs, interviews, filmfragmenten, gedichten, kunstwerken en beelden, en, centraal in tentoonstelling, de getuigenissen van Julián Carrón, Rowan Williams, voormalig aartsbisschop van Canterbury, en Charles Taylor, emeritus professor in de filosofie aan de McGill Universiteit in Montreal."Waarom zijn we zo gefascineerd door deze wereld? Wat zoeken we erin? Waarom willen we weten hoe het verhaal 'eindigt'?" We hebben het dan over tv-series, een wereld waaraan we ons allemaal (of bijna allemaal), vooral sinds het begin van de crisis, lijken te hebben overgegeven. De tentoonstelling Een brandende vraag verkent dit recente en krachtige fenomeen, waarin "dankzij specifieke verhalen vragen naar boven komen die ons allemaal raken." Door de ogen van Rust uit True Detective, de wetenschappers uit Tsjernobyl of Rue en Jules uit Euphoria (om er maar een paar te noemen) zullen we in staat zijn om meer over onszelf te weten te komen. "Wij zullen u door deze wereld begeleiden om beter de ervaring te leren begrijpen van hen die werken om dat universum, dat zo complex en rijk is en dat ons zo fascineert, te produceren," zegt Davide Perillo, een van de curatoren van de tentoonstelling. En als bezoekers meer te weten willen komen over "behind the scenes", kunnen ze dat doen in de "conversation space".Ook te zien in de Meeting: de auteur van The Hobbit en The Lord of the Rings in de tentoonstelling The Tree of Tales: Tolkien en de polyfonie van de schepping. Weinig auteurs als J.R.R. Tolkien zijn erin geslaagd personages te creëren waarvan de individuele verhalen actief samenwerken in de "polyfonie van de schepping" (zoals de ondertitel van de tentoonstelling luidt). "Het 'ik' verheffen betekent niet 'wij' tegenover 'ik' stellen, maar precies het tegenovergestelde. Het betekent het 'ik' samen met anderen te laten spelen en zingen binnen een polyfonie, binnen een muzikaal koor," legt Giuseppe Pezzini, curator van de tentoonstelling, uit. De tentoonstelling is verdeeld in drie delen: het eerste is gewijd aan het leven van Tolkien; het tweede aan zijn denken over de creativiteit van de mens in relatie tot die van God; en het laatste deel is gewijd aan The Lord of the Rings, dat moet worden bekeken in het licht van de eerste twee delen. "Het wordt een digitale en meeslepende ervaring," zegt Pezzini. "Het zal heel anders zijn dan alles wat je tot nu toe hebt gezien. Daarom vereist het een open hart en open blik."In de tentoonstelling Ik, Pier Paolo Pasolini, samengesteld door Casa Testori, zullen zes grote videoprojecties individuele hoofdstukken uit het leven van Pier Paolo Pasolini presenteren. "Zelfs bijna 50 jaar later is Pasolini nog steeds een levend woord dat pijn doet, omdat hij op zijn weg een collectieve geschondenheid op zich had genomen," legt Giuseppe Frangi uit. "Zijn kracht ligt dus in deze band tussen het persoonlijke en het publieke. Pasolini is de Italiaanse intellectueel die als geen ander zichzelf heeft geplaatst in het centrum van zijn historisch-poëtische en literaire beroep. Elk van zijn woorden is een poging om te reageren op de rusteloosheid die zich van hem had meester gemaakt." In de video's zal Pasolini's eigen stem tot de bezoekers spreken en hen vertellen dat hij een intellectueel zonder vaderland was.Het verhaal van een van Afrika's bloedigste etnische oorlogen (de Oegandese oorlog van de jaren 1980), van de orkaan Katrina, die in 2005 de Amerikaanse Golfkust op de knieën dwong, en een van de grootste slums ter wereld, in Kireka, Kampala met daarin twee scholen: de lezers van Traces kennen Rose Busingye en "haar vrouwen" van het Meeting Point International. De tentoonstelling Jij bent een waarde wil door middel van foto's, video en audio een verhaal vertellen en uitdiepen dat ongelooflijk is en dat in 30 jaar tijd mensen, die ervan overtuigd waren dat ze niets waard waren, hun waardigheid en de smaak van een nieuwe vrijheid heeft teruggegeven.De betekenis is "breuk" en duidt op plotselinge veranderingen die leiden tot nieuwe en andere manieren van handelen, denken en het interpreteren van de wereld rondom ons. De tentoonstelling Ontwrichtend. De uitdaging van een heropbouw wil dit concept verder verkennen, als antwoord op de uitnodiging van president Mattarella in zijn eindejaarstoespraak: "Dit is de tijd van de bouwers". De tentoonstelling is het resultaat van twee jaar werk (met een epidemie in het midden) van twintig universiteitsstudenten, geïnteresseerd in het zoeken en kijken naar "de bouwers" van vandaag, en in het bijzonder gefascineerd door de figuur van Sergio Marchionne. Aan de hand van niet-gepubliceerde interviews met belangrijke personen plaatsen ze vragen bij de op management en onderneming beruste aanpak: kan die echt beantwoorden aan de uitdaging van de heropbouw van ons land?

Zie ook: De Meeting 2021: Op zoek naar een meester

Nog twee andere tentoonstellingen gaan over arbeid. Future Creators toont de ervaringen van organisaties die zich bezighouden met werk en participatie aan het maatschappelijk leven van kwetsbare mensen, juist in deze crisistijd: gehandicapten, gedetineerden, 'NEET's' (Youth not in Employment, Education or Training - jongeren zonder werk of (beroeps)opleiding) en migranten. Ook de tentoonstelling It's never too late richt zich op opleiding en onderwijs, en op hoe school, universiteit en de wereld van het werk opnieuw met elkaar verbonden kunnen worden.

De tentoonstelling 120 min 50 is gelijk aan 70 is opgedragen aan Gino Cervi, wiens 120e geboortedag dit jaar wordt gevierd, en Fernandel, die in 1971 overleed. De twee verjaardagen, waarbij de tweede van de eerste wordt afgetrokken, geven een derde verjaardag: zeventig jaar zijn verstreken sinds het begin van de opnamen voor de eerste film in de serie gebaseerd op De kleine wereld van Don Camillo van Giovannino Guareschi.

De tentoonstelling De menselijke natuur? Wat voor een beeld, wat voor een duistere gelijkenis, samengesteld door Davide Rondoni en geplande opening op 18 augustus, neemt je mee in een artistieke reis langs sculpturen van de menselijke figuur, aan de hand van het werk van reeds bekende hedendaagse kunstenaars en diegenen die aan het begin van hun carrière staan. De tentoonstelling begint buiten de Rimini expo met Ilario Fioravanti, een meester van de twintigste-eeuwse beeldhouwkunst, en leidt naar het Palazzo di Arte Contemporanea van de stad.